Så skapar du en optimal miljö för din katt
Först lite fakta:
- En kattunge får inte tas från sin mamma förrän vid 12 v ålder.
- Enl lag måste katter ha tillsyn 2 ggr dagligen.
- Katten ska ha fri tillgång till vatten.
- Katten ska få välbalanserad kost i tillräcklig mängd.
- Har man flera katter ska varje katt kunna utfodras samtidigt och i lugn och ro kunna äta utan att störa varandra.
- Varje katt ska ha tillgång till en egen liggplats, ha möjlighet att kunna klösa och att kunna gömma sig.
- Om man har innekatter är det viktigt att de aktiveras.
- Har man möjlighet att låta katten vistas på en balkong är det viktigt att den är inglasad eller försedd med nät så den inte kan falla ner och göra sig illa.
- Om man ska transportera katten måste buren vara minst 50 cm lång, 30 cm bred och 35 cm hög.
Utrymme
Alla katter ska och vill ha tillgång till en mängd möjligheter till att klättra och att utforska på.
Se till att:
- Sätta upp hyllor på olika höjder
- Skaffa kattpelare/klösträd
- Katten kan komma åt utrymmet ovanpå bokhyllor och garderober
Gömställen och viloplatser
De flesta katter vill ha sin egen viloplats och sitt eget gömställe. Har man flera katter så måste det finnas många platser för alla katterna att välja på. Det bästa är om viloplatserna är så små så det bara får rum en katt i den. Det kan vara svårt att upptäcka osämja bland en grupp katter så det är därför viktigt med olika gömställen. Kan man ge katterna möjlighet att leva tillsammans med många valmöjligheter på gömställen, viloplatser och hyllor som de kan sitta och spana på så ökar man chanserna till att man får en harmonisk flock. Har man gamla katter så får man anpassa gömställen och viloplatsen så de inte behöver hoppa.
Mat- och vattenskålar
Man ska undvika att placera vattenskålen bredvid matskålen då katter oftast inte vill ha det i närheten av maten. Katter är noga med rent fräscht vatten så har man möjlighet att ha en vattenfontän eller en skål med bubblor från en akvariepump så att det är rörelse i vattnet så är det att föredra för katter. Det är viktigt att katter dricker ordentligt som ett led i en sjukdomsförebyggande åtgärd. Många problem med sjukdomar i njurar och urinvägar kan delvis vara orsakade av att katter ofta inte dricker så mycket som de borde.
Varje katt ska ha tillgång till minst en matskål. I det vilda tillbringar katten ibland mer än sex timmar med att jaga, fånga och äta byten. Den kanske gör hundra försök att fånga ett byte men lyckas endast tio gånger. I en inomhusmiljö saknas all denna aktivitet.
Aktivitetsutfodring kan vara ett sätt att få katten att arbeta mer aktivt för att få mat:
- Det finns foderautomater som är tidsinställda att fördela givan mat över dygnet.
- Man kan använda tomma PET-flaskor och göra lagom stora hål i för fodret att trilla ut när katten rullar på flaskan.
- Man kan placera och utfodra katterna på olika ställen i hemmet, både högt och lågt. Variera dagligen så katten får en utmaning att hitta sin föda.
- Man kan fylla en tom låda med ihopkramat tidningspapper och gömma godbitar i lådan så katten får leta.
- Klösplats
När kattägaren irriterar sig på att katten klöser på möbler och mattor så får man tänka på att själva klösandet är viktigt för katten.
- Katten sträcker ut kroppen och ryggmusklerna.
- Katten vässar klorna.
- Att vässa klorna är ett sätt för katten att markera sitt revir.
- Den påkallar också ägarens uppmärksamhet.
De flesta katter är noga med vilket material de föredrar att klösa på. Det kommer man som djurägare underfull med så småningom och kan köpa klöspelare i ”rätt” material eller tillverka en själv. Klösbrädorna ska sedan placeras nära kattens viloplats, vid ingången där det kommer in nya dofter som kan intresseras katten och i ex vardagsrummet nära de möbler som du inte vill att katten ska klösa på.
Kattlåda
Att vara noga med antalet, utformningen, underlaget och placeringen av kattlådan tillhör bland det viktigaste förebyggande arbetet för att inte din katt med tiden ska utveckla problem med felaktigt kissande.
Den generella regeln säger att du bör ha minst en kattlåda mer än antalet katter. Dvs om du har 3 katter så bör du ha minst 4 kattlådor. Om bostaden sedan består av mer än en våning så bör detta antal kattlådor finnas per våning!
Storlek och utformning
- Kattlådan bör vara minst 1.5 ggr längre än vad katten är
- Öppna lådor är oftast att föredra då urindoften blir mindre påträngande.
- En del katter som blir lättstörda kan behöva ha en täckt låda.
- Har man flera katter kan det vara bäst med öppna lådor så att ingen katt ligger och lurpassar på katten som uträttar sina behov och som sedan blir skrämd när den ska ut ur lådan. På så sätt finns det flera flyktvägar.
- Har man en gammal och stel katt kan det vara bra med en låda med lägre kanter så den lätt kan ta sig i och ur lådan.
Underlag
- Forskning visar att de flesta katter vill ha klumpbildande sand i lådan.
- Oparfymerat är också att föredra då det är katten som ska använda lådan och inte vi som ska tycka att det ska lukta gott.
- När man hittat en sand som katten är nöjd med så fortsätt med det.
- Hur mycket sand som det ska vara i lådan är individuellt men mellan 3 – 7 cm brukar vara lagom.
- Placering
Försöka att placera lådan på ett lugnt ställen där katten får vara ostörd.
Katter föredrar att kunna ha flera alternativa vägar ur lådan så en skygg katt inte blir instängd.
Rengöring
- Man bör rensa lådan minst en gång dagligen.
- När man rengör lådan, använd vatten och handdiskmedel.
- Om man använder icke klumpbildande sand, byt en gång i veckan, i annat fall räcker det med att byta all sand en gång i månaden.
- Använd inte rengörningsmedel med citrusdoft eftersom katter ofta är känsliga mot detta och undviker det. Likaså ammoniak och andra starka doftämnen.
- Man bör byta ut kattlådorna årligen eftersom plasten drar åt sig doftämnen.
Lek och aktivitet
Det är även viktigt för innekatten att får utlopp av det naturliga jaktbeteendet, framförallt på morgonen och på kvällen. För att stimulera katten kan man använda laserpekare, dammvippor eller fiskeleksaker, ett spå där en leksak hänger från ett snöre.
Tänk på att aldrig leka med din katt med fötterna eller händerna då det kan leda till aggressivt beteende hos katten.
Andra leksaker som katten kan leka med själv är:
- Pingisbollar
- Fjädrar
- Pälsförsedda möss
- Pappkartonger/papperspåsar
En katts tålamod brukar svalna efter ca 10 minuter. Det är bättre att ha korta men många lekpass med katten. Variera leksakerna och låt dom inte bara ligga framme och skräpa utan lägg undan dom så katten bygger upp en förväntan när ni leker.
Att katten får vistas utomhus ger självklart en naturlig stimulans för katten att aktivera sig själv. Har du en innekatt kan man träna den redan från att den är en kattunge med att gå ut med den i sele. Tänk på att undvika promenadvägar där hundar vistas eftersom en del katter blir skrämda av dofterna av hundar.
Katter brukar uppskatta att ha en plats på ex en fönsterbräda där de kan ligga och titta på fåglarna utomhus. Det finns också DVD filmer som är speciellt framtagna till katter som innehåller filmer med insekter, fåglar och gnagare som kan uppskattas.
Rengöring av urinfläckar
Om katten av misstag skulle kissa på ett olämpligt ställe inomhus så är risken stor att doften av urinen lockar katten att kissa på samma plats igen. Det viktiga då är att rengöra urinfläcken noggrant. Det finns lite olika råd man kan följa om rengörning på olika typer av ytor. Tänk på att våra husdjur har otroligt bra luktsinne, så även om vi inte känner doften så kan katten göra det.
Tvättbara textilier:
- Tvätta textilen tillsammans med vitvinsvinäger och utan tvättmedel i tvättmaskinen
- Tvätta sedan ett vanligt tvättprogram med tvättmedel
- Mattor:
- Torka upp urinen
- Har urinen trängt in på djupet i matten så lägg papper ovanpå fläcken och placera något tungt föremål på så att det mesta sugs upp
- Fukta sedan området med mattrengörningsmedel eller vatten blandat med diskmedel och låt det stå och dra i 1 – 2 timmar.
- Skölj sedan med vatten så området är fritt från rengörningsmedel.
- Fukta sedan området med mineralvatten och låt verka i ca 10 minuter.
- Torka sedan området med papper eller en handduk med en tyngd på över natten.
- Spraya sedan området med enzymatiskt rengörningsmedel, tex Spill – B – Gone.
Plastgolv:
- Torka upp urinen.
- Gör rent med handdiskmedel.
- Skölj med varmt vatten.
- Avsluta med att fukta med vitvinsvinäger och låt det lufttorka.
Trä:
- Torka upp urinen och använd ett enzymatiskt rengöringsmedel.
Tänk på att rengöra stället där olyckan hände flera gånger i veckan till dess att gått ca 3 veckor utan att katten kissat där. Använd aldrig rengörningsmedel som innehåller ammoniak eftersom det lockar katten att fortsätta kissa på samma ställe!
Många av de produkter som säljs som ”doftrenare/doftavlägsnare” är gjorda för våra mänskliga och ganska okänsliga näsor. Trots att man använder dessa typer av preparat kan katten i de flesta fall känna doften av urin. Det är därför viktigt att bara använda ett enzymatiskt rengöringsmedel på de ytor som är svåra att rengöra. Tänk på att testa medlet på en liten yta så att materialet tål produkten och inte skadas.
Frågor om oss eller våra tjänster?