Faror under julen

Faror under julen

Var försiktig med ljus
Levande ljus tänder vi gärna denna årstid och naturligtvis ska man inte behöva avstå från den stämning som stearinljus ger. Men har du katt måste du vara extra försiktig. Ljusen kan bränna din katts morrhår om den tittat lite för nyfiket på dem. Har du riktig otur kan det sluta med att en brand utvecklas i pälsen eller i bostaden med intensivvård på djursjukhuset som följd.

Ha bara ljusen tända om du befinner dig i rummet och har full uppsikt över katten. Ett bra alternativ till vanliga ljus är ljusstakar som hänger på väggen och täckta ljuslyktor som katten inte kan bränna sig på. Men även då måste du vara uppmärksam på att katten inte välter en ljuslykta så den orsakar en brand.

Snören kan snärja och skära
Paketsnören ska katten inte tugga på. De är mycket vassa och kan skada hunden och katten i munnen. Det bästa är att inte lägga fram paketen under granen förrän på julafton då ni finns samlade i rummet. Var också noga med att alla snören slängs efter att alla paket är öppnade.

Katter tuggar också gärna på glitter, garnnystan, vadd och annat julpynt. Detta fastnar lätt i tarmen! Att ta bort sådant ur kattens mage eller svalg kan bli en smärtsam historia för katten och en dyr och tråkig sådan för matte och husse. Nötter bör du också se upp med, då de kan fastna i munnen. Lek gärna med katten, men låt den inte ha dessa saker att leka med själv.

Papperskassar brukar locka de flesta katter. Fyll gärna en med hopknycklade julpapperstussar. Glöm bara inte att klippa bort handtagen på kassen så inte katten fastnar där och stryper sig.

Julgranskulor
Julgranen är en annan sak som roar framförallt katter som gärna klättrar i granen och leker med julgranskulorna. Glaskulor går lätt sönder och din hund eller katt kan skära sig. Julgransprydnader av garn kan djuret tugga i sig och garntråden kan fastna i tarmarna.

Använd bara plastkulor och julgransprydnader som djuret inte kan få i sig eller skära sig på om den råkar putta ner dem. Häng de prydnader som du är minst rädd om och som är helt ofarliga längst ner.

Julmaten
Julmaten är ofta salt, fet eller rökt och kan orsaka kräkning och diarré hos våra husdjur. Tänk också på att inte ge ben som kan splittras och sväljas! En klassiker är att hunden dricker skinkspad som innehåller mycket salt. Detta är mycket farligt eftersom det innehåller mycket salt.

Julgransvattnet
Tänk på att katter och hundar gärna dricker vatten ur julgransfoten. Var därför försiktig med gödningsmedel och förhindra helst att de kommer åt vattnet

Frågor om oss eller våra tjänster?