Kastrering – Hona

Katt – Kastrering – Hona

Innan kastrering

Innan bokad tid bör katten ha fastat i minst 8 timmar. Vi rekommenderar  kastration från hon är 5-6 mån gammal, men vi utför ingreppet från ca 12 veckors ålder.

Vård av din honkatt efter kastrering

När din honkatt är kastrerad är livmodern och äggstockarna borttagna. På bukens mittlinje har katten blivit sydd, stygnen försvinner av sig själv, men det tar tid. Själva huden läker mycket fortare än stygnen hinner försvinna. Kontrollera operationssåret dagligen. Det är vanligt att operationssåret svullnar något, men så länge katten inte visar smärta eller obehag är detta helt normalt. De flesta katter bryr sig inte om operationssåret, men vissa katter är mer intresserad än andra då rekommenderar vi att man köper till en tratt eller body tills huden har läkt, vilket tar ca 10 dagar. Hon får inte slicka eller dra i stygnen! Vi rekommenderar att katten hålls inomhus i minst 10 dagar efter operation.

Eftersom katten har varit sövd kommer hon att vara trött och slö resten av dagen. När hon har vaknat brukar hon behöva kissa. Avvakta med mat tills hon är stabil på benen och börja med en liten portion för att se så att sväljreflexerna är OK.

Om din katt är ID-märkt har vi antingen gjort märkningen på insidan av hennes vänstra öra eller gett henne ett chip i nacken beroende på vad ni valt, om hon blivit öronmärkt, tvätta eller torka inte bort överskottsfärgen. Det kan ta upp till två veckor innan numret är läsligt. Vi rekommenderar er att rapportera in er katt via blanketten ni får av oss till djurID.se (SKK´s ägarregister) som sedan skickar ett inbetalningskort till er för att katten skall ingå i SKK´s register.

Om din katt är vaccinerad i samband med kastrering bör detta upprepas en gång per år. Vi skickar påminnelser till alla hos oss vaccinerade katter när det är dags.

Vi rekommenderar ett näringsanpassat foder till kastrerade katter eftersom kattens energibehov minskar omgående med 30%. Det är viktigt att hålla koll på vikten, särskilt de två första månaderna efter kastreringen. Revben och ryggrad ska inte synas men kunna kännas samt att de ska ha en tydlig midja.

Skillnad på sterilisering och kastrering

Sterilisering är ovanligt i Sverige. Vid en sterilisering skärs äggledarna av hos honkatter och sädesledaren på hankatter. En sterilisering påverkar inte kattens hormonproduktion och ingen beteendeförändring ses hos djuret. Katthonor kan fortsätta löpa efter en sterilisation men kan ej bli dräktig.

Om det är något ni undrar över – tveka inte att höra av er! Ingen fråga eller problem är för litet för oss. Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Frågor om oss eller våra tjänster?