Kastration hanhund

Hund – Kastration hanhund

Vid kastration opererar vi bort testiklarna genom ett litet snitt framför pungen. Er hund lämnas kvar på kliniken på morgonen och får följa med er hem under lunchtid/eftermiddag. Han ska vara fastande sedan kl 21 kvällen innan, däremot får han dricka vatten hela tiden. Ordna så att någon vuxen kan se efter honom under eftermiddagen och kvällen.

Fördelar med kastration

Många hanhundar med överdriven könsdrift mår bättre efter en kastration. De kan upplevas lugnare och mer fokuserade. Risken för prostataproblem minskar, och problem med droppande/inflammerad förhud avtar. Nackdelar är ökad risk för övervikt och att pälsen kan bli ullig och valpig.

Lämplig ålder för kastrationa av hanhund

Vi rekommenderar att hunden har blivit 10-12 månader gammal och börjat uppvisa tecken på könsmognad innan han kastreras. Hos storvuxna hundraser vill man gärna vänta till minst ett års ålder för att minska risken för rörelseapparatsproblem.

Innan kastration

Schampoonera gärna hunden dagen innan kastrationen, exempelvis med bakteriedödande schampoo (klorhexidinschampoo) som finns att köpa i vår butik. Gnugga bort smuts under magen och runt pungen. Detta minskar risken för sårinfektioner.

Efter kastration

Efteråt är det viktigt att han inte slickar på såret. Vi skickar med en plastkrage som bör sitta på i cirka 10 dagar. Under denna tid ska han också motioneras försiktigt, rasta honom i koppel och gå inga längre promenader.

Kontrollera dagligen att att såret ser fint ut. Vi syr med stygn som försvinner av sig självt inom några veckor.

Ni kommer att få recept på smärtstillande medicin att ge hemma, ge första dosen morgonen efter operationen.

Skillnad på sterilisering och kastrering

Sterilisering är ovanligt i Sverige. Vid en sterilisering skärs äggledarna av hos tik och sädesledaren på hanhundar. En sterilisering påverkar inte kattens hormonproduktion och ingen beteendeförändring ses hos djuret. tikar kan fortsätta löpa efter en sterilisation men kan ej bli dräktig.

Ring till receptionen för att boka er tid eller ställa frågor. Välkomna!

Frågor om oss eller våra tjänster?