Kastrering – Hane

Katt – Kastrering – Hane

Om du funderar på att kastrera din katt är vi här för att svara på dina frågor och ge råd för att säkerställa att du tar det bästa beslutet för din katts hälsa och välmående. Tveka inte att kontakta oss för mer information eller för att boka en tid för kastration av din katt.

Fördelar med kastration av katt

Kastrering av katter bidrar till att kontrollera överpopulation, minskar risken för vissa hälsoproblem, såsom tumörer och livmodersjukdomar, förbättrar beteendet och främjar en ansvarsfull och balanserad kattgemenskap, vilket resulterar i ökad livskvalitet för katterna och deras ägare.

Innan kastrering

Det är bra att känna så att båda testiklarna ligger i pungen. Innan bokad tid ska katten ha fastat i 8 timmar. Vi rekommenderar kastration från ca 4 månaders ålder, men utför ingreppet från 12 veckors ålder.

Vård av din hankatt efter kastrering

När din hankatt är kastrerad vilket innebär att testiklarna är borttagna. Kastrationssåret lämnas öppet och läker oftast inom 3-5 dagar. Katten bör hållas inomhus under läkningsprocessen.

Kontakta oss om såret blir svullet och ömt eller om det börjar blöda från såret.

Eftersom katten har varit sövd kommer han att vara trött och slö resten av dagen. När han har vaknat brukar han behöva kissa. Avvakta med mat tills han är stabil på benen och börja med en liten portion för att se så att sväljreflexerna är OK.

Om din katt är ID-märkt har vi gjort märkningen på insidan av hans vänstra öra. Tvätta eller torka inte bort överskottsfärgen. Det kan ta upp till två veckor innan numret är läsligt. Vi rapporterar alla tatueringar till djurID.se (SKK´s ägarregister) som sedan skickar ett inbetalningskort till er för att katten skall ingå i SKK´s register.

Om din katt är vaccinerad i samband med kastraring bör detta upprepas en gång per år. Vi skickar en påminnelse när det är dags.

Vi rekommenderar ett näringsanpassat foder till kastrerade katter eftersom kattens energibehov minskar omgående med 30%. Det är viktigt att hålla koll på vikten, särskilt de två första månaderna efter kastreringen.  Revben och ryggrad ska inte synas men kunna kännas samt att de ska ha en tydlig midja. En kastrerad hane löper även 7 gånger så stor risk att drabbas av urinsten än en okastrerad.

Skillnad på sterilisering och kastrering

Sterilisering är ovanligt i Sverige. Vid en sterilisering skärs äggledarna av hos honkatter och sädesledaren på hankatter. En sterilisering påverkar inte kattens hormonproduktion och ingen beteendeförändring ses hos djuret. Katthonor kan fortsätta löpa efter en sterilisation men kan ej bli dräktig.

Om det är något ni undrar över – tveka inte att höra av er! Ingen fråga eller problem är för litet för oss. Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Tel: 0141 – 21 09 71

Frågor om oss eller våra tjänster?