Ultraljud

Ultraljud

Här på Motala Djurklinik kan vi erbjuda ultraljudsundersökning av buk, inklusive dräktighetskontroll genom ett dräktighetsultraljud.

 Vad ska man tänka på inför ultraljud?

Hunden eller katten bör helst vara fastande i några timmar före besöket, dels på grund av att de kan bli illamående om lugnande medel behöver ges men också för att buken blir svårare att undersöka om magsäcken och tarmarna är fyllda med mat.

Ultraljudsundersökning av urinblåsan kräver att urinblåsan är fylld, till exempel inför cystocentes (urinprov direkt ur blåsan genom bukväggen). Tänk därför på att inte rasta ditt djur inför besöket. Håll din katt inomhus och transportera den i en bur utan fäll då de hellre kissar på filten än i en tom bur.

Hur går det till vid ultraljud?

Vid bukundersökning ligger djuret vanligtvis på rygg, oftast på en mjuk madrass. För att skapa god kontakt mellan ultraljudsgivaren och huden rakas pälsen på magen och sprit och/eller gelé används. Hudirritation kan uppstå av rakningen och gelén så en dusch av området med vatten rekommenderas efter undersökningen när man kommer hem. Många ultraljudsundersökningar kräver lugnande medel då det är viktigt att djuret ligger stilla en längre tid medan veterinären undersöker hela buken noggrant.

Vad kan man se med ultraljud?

Vid en bukultraljudsundersökning undersöks bukorganen inklusive kärl och lymfknutor. Förändringar i t ex lever, njurar och livmoder kan bedömas.

Dräktighetsultraljud med en dräktighetsundersökning – Hur tidigt kan man göra ultraljud på en dräktig hund?

Dräktighetsdiagnos kan ställas på flera olika sätt men vanligast idag är att man gör ett ultraljud på tiken ca 28 dagar efter parning. Fördelen är att man kan se att valparna lever och att allt verkar normalt med livmodern. Det är dock svårt att räkna valpar med ultraljud. Man ser bara en liten del av buken åt gången och det är lätt hänt att man räknar samma valp flera gånger eller missar en annan. Vill man räkna valpar är det bättre att ta en röntgenbild någon gång efter dag 43. Då har valparnas skelett börjat bli så förkalkat att det ses på röntgen.

Välkommen att boka tid för Ultraljudsundersökning och dräktighetskontroll.

 

Frågor om oss eller våra tjänster?