himmel 1

 

Som djurägare kommer vi alla någon gång till en dag då vi måste ta det svåra beslutet, att låta vår kära vän och familjemedlem somna in. Vi på Motala Djurklinik ser till att din vän och familjemedlem får en lugn och behaglig sista stund.

Rådgivning

Varje djur och situation är olika och det är bara du som djurägare som kan fatta beslutet om att låta ditt djur få somna in. Om du känner dig osäker på ditt djurs livskvalité eller på hur du ska göra, undersöker gärna någon av våra veterinärer ditt djur och delar med sig av sin åsikt om ditt djurs hälsotillstånd. Vi i personalen har alla en stor erfarenhet av denna situation och det kan ibland kännas skönt att prata med någon som är utomstående. Att säga farväl till sitt älskade djur är en svår situation för alla djurägare. Här på Motala Djurklinik ser vi till att alla djur får ett lugnt och behagligt avslut. Ibland kan sorgearbetet kännas lättare om du är närvarande och ser hur förloppet går till. Men självklart respekterar vi om du inte vill vara med samt finns där för dig, som stöd när stunden är inne.

dove-41260_960_720

Boka en tid

För att det ska gå till så smidigt som möjligt när du kommer hit, vill vi att du ringer till kliniken först och bokar en tid. Den som kommer till oss med djuret ska legitimera sig.

Om djurägaren själv inte har möjlighet att komma med sitt djur måste denne skriva en fullmakt för att intyga att djuret får avlivas samt underskrift och personnummer. Detta är en åtgärd som förhindrar att ett djur avlivas utan att ägaren själv vet om det.

Livintyg: Kontrollera alltid om djuret har en livförsäkring. Har ditt djur det och du vill få ut ersättning för den måste en veterinär undersöka djuret först och sedan skriva ett livintyg till försäkringsbolaget. Livintyget har även en djurägardel. Du kan skriva ut livintyget från ditt försäkringsbolags hemsida och fylla i djurägardelen på egen hand. Sedan tar du med papprerna till veterinären så att vi kan fortsätta fylla i dem sedan skickar vi in dem till ditt försäkringsbolag tillsammans med en journalkopia. Detta kan du bara få om djuret avlivas på grund av sjukdom och har en försäkring med liv-värde.

 

äng 3

 

Värt att tänka på innan besöket

Fundera över hur du vill att kroppen ska tas hand om efteråt. Du kan välja mellan att få ditt djur kremerat eller att ta med det hem. Väljer du kremering finns det två alternativ. Antingen en allmän kremering vilket innebär att ditt djur kremeras tillsammans med andra djur och askan läggs i en minneslund eller separat kremering innebär att ditt djur kremeras enskilt. Väljer du separat kremering får du även askan tillbaka i en urna. Det går bra att hämta urnan med ditt djurs aska ca 2 veckor efter besöket.

 

På kliniken

När du är på kliniken gör du en anmälan om att du har kommit, i receptionen. När det gäller avlivningar brukar vi ta betalt i förväg så att du slipper gå ut till receptionen eller väntrummet efteråt. Här får du legitimera dig och betala.  Det går bra att vänta i bilen eller utomhus om det känns jobbigt att stanna kvar i väntrummet. Du väljer sedan själv hur länge du vill vara med under avlivningen. Det finns naturligtvis ingen som tvingar er att vara med om ni känner att ni inte orkar. Om du vill får du gärna sitta kvar en stund med ditt djur efteråt och ta ett ordentligt farväl. Vi försöker alltid att skapa en lugn och värdig stämning och det är viktigt för oss att ni känner att ni får den tid ni behöver för att säga hejdå.

Hund

Vi ger en lugnande spruta innan avlivningen, då vi vill att det ska gå så lugnt och fint till som möjligt. Efter ca 5 minuter blir hunden trött. Veterinären lägger sedan in en kanyl i ett blodkärl. Sticket känns som ett blodprov och är det enda som kan kännas. Hunden får sedan ett speciellt sömnmedel direkt in i blodet vilket gör att hunden somnar in lugnt och stilla. Vi kontrollerar alltid att hunden somnat in, bland annat genom att lyssna på hjärtat för att konstatera att det slutat slå.

Katt

Tyvärr reagerar katter ofta med att kräkas av lugnande medel. För att undvika att de ska behöva må dåligt, väljer vi oftast att ge sömnmedlet direkt i buken istället. Det kan låta obehagligt, men det brukar vara det sättet som påverkar katten minst negativt. Katten somnar sedan sakta in behagligt. Man ger en stor överdos av sömnmedlet redan från början, men om det tar för lång tid kan man välja att ge lite till.

Andra smådjur

Sker på samma sätt som katt.

 

äng 1

 

Omhändertagandet

Efter avlivningen hämtas ditt djur av Lekebergs smådjurskrematorium som sköter hämtning och kremering på ett personligt, seriöst och engagerat sätt.

Välkommen till Lekebergs Smådjurskremering AB

Separat kremering

Om ni har valt separatkremering får djuret en märkning (vår kliniks kod tillsammans med kremeringsnummer) som säkerställer att det är rätt aska som återlämnas till er ägare. Det är samma märkning som följer med urnan tillbaka efteråt.

Standard urnan som ingår är en smyckad kartong. Önskar man en annan typ av urna kan man välja på en träurna eller en porslinsurna, fråga personalen för prisuppgift.

Allmän kremering

Om ni har valt allmän kremering så kremeras ert djur tillsammans med andra djur.

 

skdjhqldkjl

 

Sorgen

Vi sörjer alla på olika sätt och det finns inget som är rätt eller fel. Vi vill att det ska kännas så bra som möjlig för er i den här svåra stunden. Det viktiga är att tänka på allt det som var bra och hur mycket glädje som er vän och familjemedlem har gett er och andra. En dag kanske det till och med känns rätt att åter igen skaffa ett nytt husdjur. Inte för att ta över, men för att bli en ny individ att glädjas med och åt.

Oavsett anledningen till att man låter sitt djur somna in, är det en stor sorg som kan vara svår att förstå för de människor i vår omgivning som inte själva har djur. Vi på Motala djurklinik förstår att det är ett svårt beslut att fatta men tänk då på att våra djur har förmånen att kunna få somna in sakta och lugnt utan smärta. Vi kan genom det svåra beslutet låta vårt djur slippa ifrån onödigt lidande under den sista och ofta plågsamma tiden. Vi fattar ett beslut som är  jobbigt för oss, men det är av kärlek till vårt älskade djur. Tänk på den tid ni har haft och minns allt det fina ni har fått uppleva tillsammans.

 

 

Motala Djurklinik

 

Med kärlek och omtanke