Kastrering – Hona

Katt – Kastrering – Hona

Om du funderar på att kastrera din katt är vi här för att svara på dina frågor och ge råd för att säkerställa att du tar det bästa beslutet för din katts hälsa och välmående. Tveka inte att kontakta oss för mer information eller för att boka en tid för kastration av din katt. Vi rekommenderar kastration från 5-6 månaders ålder, men vi utför ingreppet från ca 12 veckors ålder.

Fördelar med kastration av katt

Kastrering av katter bidrar till att kontrollera överpopulation, minskar risken för vissa hälsoproblem, såsom tumörer och livmodersjukdomar, förbättrar beteendet och främjar en ansvarsfull och balanserad kattgemenskap, vilket resulterar i ökad livskvalitet för katterna och deras ägare.

Innan kastrering av honkatt

Innan bokad tid bör katten ha fastat i minst 8 timmar, låt dock kattens vatten stå framme precis som vanligt. Om du har en katt som inte är van vid att åka transport eller besöka veterinären kan det vara klokt att låta transportburen stå framme i god tid innan avfärd så att katten får en chans att bekanta sig med den. Preppa den gärna med lite godsaker eller med ex. Feliway feromoner. Om du har en katt som är väldigt orolig i nya miljöer kan du höra av dig till kliniken innan och få lugnande/ångestdämpande utskrivet på recept.

Vård av din honkatt efter kastrering

När din honkatt kastreras hos oss tas äggstockar och en bit av livmoderhornen bort, en så kallad ovariektomi. Endast i undantagsfall, och om veterinären bedömer att så bör ske, tas hela livmodern bort eftersom det innebär en längre narkos, ett större ingrepp samt längre läkningsperiod för katten. På bukens mittlinje har katten blivit sydd, stygnen försvinner av sig själv, men det tar tid. Själva huden läker mycket fortare än stygnen hinner försvinna. Kontrollera operationssåret dagligen. Det är vanligt att operationssåret svullnar något, men så länge katten inte visar smärta eller obehag är detta helt normalt. De flesta katter bryr sig inte om operationssåret, men vissa katter är mer intresserade än andra, oavsett bör din katt ha krage eller body tills dess att huden har läkt, vilket tar ca 10-14 dagar. Hon får inte slicka eller dra i stygnen! Vi rekommenderar att katten hålls inomhus i minst 10 dagar efter operation, eller så länge den behöver ha krage/body.

Eftersom katten har varit sövd kommer hon att vara trött och slö resten av dagen. När hon har vaknat brukar hon behöva kissa. Avvakta med mat tills hon är stabil på benen och börja med en liten portion för att se så att sväljreflexerna är OK.

Om din katt är vaccinerad i samband med kastrering bör detta upprepas en gång per år livet ut för att katten ska ha ett fortsatt skydd.

Vi rekommenderar ett näringsanpassat foder till kastrerade katter eftersom många kastrerade katter får sämre ämnesomsättning har en tendens att gå upp i vikt. Revben och ryggrad ska inte synas, men kunna kännas samt att katten ska ha en tydlig midja.

Skillnad på sterilisering och kastrering

Sterilisering är ovanligt i Sverige. Vid en sterilisering skärs äggledarna av hos honkatter och sädesledaren på hankatter. En sterilisering påverkar inte kattens hormonproduktion och ingen beteendeförändring ses hos djuret. Katthonor kan fortsätta löpa efter en sterilisation men kan ej bli dräktig.

Om det är något ni undrar över – tveka inte att höra av er! Ingen fråga eller problem är för litet för oss. Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Frågor om oss eller våra tjänster?